woningbouw 001

Tijdelijke woningen

Woningbouw projecten

We moeten ons realiseren dat een woning altijd tijdelijk is en ze daar ook naar ontwerpen.  Binnen een jaar of zeven na de bouw van een woning zijn de wensen en eisen die men aan een woning stelt vaak al weer veranderd. Dit vraagt om de nodige flexibele opties: extra slaapkamer, nieuwe lokatie,....


Met de ontwikkeling van dit woonconcept wordt gezocht naar de invulling van de belangrijkste behoeftes voor toekomstige woningen:

  • tijdelijk en verplaatsbaar
  • levensloopbestendig
  • compact en betaalbaar
  • circulair
  • gezond binnenklimaat en leefomgeving
  • zelfvoorzienend in (duurzame) energie en waterbehoefte

Deze compacte (vakantie)woning is gebaseerd op een modulair systeem. Hierdoor kunnen niet alleen eindeloze varianten gemaakt worden maar is het ook eenvoudig om de woning later uit te breiden of te verplaatsen. Dit zorgt er tevens voor dat de woning na gebruik geretourneerd kan worden en eenvoudig opnieuw kan worden gebruikt in een andere woning.


Afhankelijk van de lokatie wordt een demontabele fundering geplaatst die zo min mogelijk blijvende impact op de ondergrond heeft. De vloer-, wand- en dakelementen worden uitgevoerd in lijmloos massiefhout. Openingen en sparingen worden in de fabriek aangebracht. Na (droge) montage op de lokatie worden de modules afgewerkt met bio-based isolatieplaten en een gevelbekleding van thermisch gemodificeerd hout. Hierin zijn allerlei variaties mogelijk.


De woning wordt uitgerust met een PVT systeem voor elektriciteitopwekking en productie van warm water. Regenwater wordt opgeslagen en gebruikt voor toiletspoeling en de wasmachine.  Eén of meerdere woningen kunnen gecombineerd worden met een lokale natuurlijke waterzuivering (Helofytenfilter) voor reiniging van het afvalwater. Mechanische balansventilatie met warmtewisselaar beperkt het energieverlies. Op warme dagen wordt gebruik gemaakt van passieve nachtkoeling.

wist u dat...


breda circulair


In samenwerking met studenten van Avans Hogeschool Breda onderzoeken we momenteel de regionale materiaalstromen met als doel een betere ketensamenwerking te realiseren. Dit zou moeten leiden tot meer circulair materiaalgebruik en minder waardeverlies. 

Op 10 december vond een ronde-tafel gesprek plaats met o.a. de gemeente Breda, de milieustraat en Vermeulen Sloopwerken.


Op 6 februari organiseert de gemeente Breda een netwerklunch voor ondernemers die zich bezich houden met circulairiteit. lees meer...


         december 2019
 

contact


ir. Daan Bolier

ArchitectBezoekadres:

De Teruggave

Ontwerpstudio Breda Circulair, 1ste verdieping

Gasthuisvelden 11

4811 VX BredaEmail: daan@bolierontwerp.nl


Tel: +31 (0)6 50 40 27 05

Bekijk LinkedIn profiel...
breda circulair

Bolier Ontwerp & Bouwregie KvK-nr: 70042543 | btw-id. NL001730580B46 | Architectenregister nr. 1.110801.010 | laatste update jan 2020 | Copyright 2019 Alle rechten voorbehouden